ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΕΣ

Η χρήση του πλαστικού χρήματος από τους φορολογούμενους όσο σημαντική και αν είναι  για την δημιουργία του  αφορολόγητου,  κρύβει και παγίδες ειδικά στις περιπτώσεις που οι οικογενειακές δαπάνες που καταγράφονται στον κωδ. 049-050 υπερβαίνουν τα εισόδηματά  τους(φορολογητέα και μη), και υπάρχει αδυναμία κάλυψης κεφαλαίου προηγουμένων ετών.

Από τις πρώτες φετινές δηλώσεις διαπιστώθηκε η παραπάνω υπέρβαση,καθώς και ότι πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι  δεν έκαναν χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών είτε διότι δεν διέθεταν είτε γιατί έκαναν άμεσα ανάληψη του μισθού η της σύνταξης τους για να αποφύγουν την δέσμευση του λογαριασμού λόγω χρεών.

Στις περιπτώσεις  που υπάρχει διαφορά, ο Προιστάμενος της εφορίας  δίνει εντολή ελέγχου διότι  αυτή θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη  και θα πρέπει να αιτιολογηθεί από τον φορολογούμενο προκειμένου να μην φορολογηθεί.

Με την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου όπως αυτές εφαρμόζονται από το 2014 με το Ν 4174  όπως είναι η Τεχνική της ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου,
και η Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά,  ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η σωστή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις, η έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες.

Με τις τεχνικές αυτές απεικονίζονται σε δυο βασικές  στήλες  οι πηγές όλων των εσόδων καθώς και οι δαπάνες   ( ατομικές και οικογενειακές) του φορολογουμένου κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης.

Λαμβάνοντας υπ οψιν τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ,τις αναλήψεις μετρητών και τις πραγματικές δαπάνες ,και όχι τις τεκμαρτές προσδιορίζεται με αρκετή ακρίβεια το φορολογητέο εισόδημα  του φορολογουμένου και οι τυχόν διαφορές των ελεγχομένων χρήσεων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *