Ηλεκτρονικός κλοιός για τα POS

Η ΑΑΔΕ προχωρά στην πλήρη καταγραφή των τερματικών POS που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια καθώς συστήνεται και τηρείται στην ψηφιακή πύλη my AADE Μητρώο Μέσων Πληρωμών και ορίζεται η διαδικασία της συνεχούς επικαιροποίησής του.

Τι θέλει να πετύχει η ΑΑΔΕ

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το μητρώο POS να συσταθεί αυτοματοποιημένα, με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ θα λάβει από τους παρόχους POS, και οι επιχειρήσεις να διορθώνουν και να συμπληρώνουν την εικόνα τους, δηλώνοντας τα POS που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί από τους Παρόχους.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει η ΑΑΔΕ ποιος τα χρησιμοποιεί και τι τζίρο αποκομίζει μέσω των μηχανημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Πάροχος Υπηρεσιών, ανεξάρτητα αν η καταστατική του έδρα ή ο τόπος πραγματικής διοίκησης ή η μόνιμη εγκατάσταση του βρίσκεται στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλλει Δήλωση Μέσων Πληρωμών συναλλαγών μέσω τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών και ανάλογων μέσων που χρησιμοποιούνται από Χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών ανά την Ελληνική Επικράτεια και συμβάλλονται μαζί του για τον σκοπό αυτό.

Η δήλωση υποβάλλεται για το σύνολο των Μέσων Πληρωμών που βάσει της μεταξύ τους συμβάσης διαθέτει ο Χρήστης Υπηρεσιών Πληρωμών, με διακριτή αναφορά σε κάθε μέσο. Στην περίπτωση των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs), ως ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται η 26η Σεπτεμβρίου 2023, με υποβαλλόμενα στοιχεία τα σχετικά με τα ενεργά Μέσα Πληρωμών κατά τη 10η Σεπτεμβρίου 2023.